lauren-once-the-storm-is-over

Skadet! Vi har alle sammen været der. Nogle gange i korte perioder – andre gange i længere perioder. Det er hamrende frustrerende. Ikke kun fordi du føler, at du mister alt det, du har kæmpet så længe for, men er du vant til at træne, så kommer du helt sikkert til at føle, at du mangler noget i din hverdag.
Første gang, jeg blev sådan rigtig skadet for alvor, var, da jeg var 16 år og spillede badminton. Badminton var mit liv – jeg var hverken den mest talentfulde eller den dygtigste, men jeg elskede at arbejde hårdt og blev endda klubbens bedste spiller et enkelt år, fordi jeg statuerede et godt eksempel. Jeg havde døjet med knæsmerter on/off i 2 år – og da det til sidst blev så slemt, at jeg dårligt nok kunne støtte på benet, måtte det jo undersøges nærmere (Det skal lige siges at jeg skam havde været inde og ude af både skadestue og egen læge i de to år, men at jeg blot fik 2 ugers træningsfri og en ipren-kur hver gang – ingen henvisning til fysioterapi).

To operationer rigere måtte jeg indse, at badminton bare ikke kunne være en del af mit liv længere. Det var for hårdt mentalt og fysisk at kæmpe sig tilbage, for hver gang at blive sendt ud med de samme smerter og de samme problemer. Det var hårdt, sådan rigtigt “hvad er meningen med livet” hårdt. Der er intet som den første store kærlighed, og der er intet der gør så ondt som at miste den – sådan havde jeg det med badminton. Senere kom vægtløftning og alle som har fuldt min karriere vil vide, at det gør ondt at træne så meget. Det handler ikke kun om afsavn og den hårde træning, men nogle gange så gør det rigtig ondt i dele af kroppen. Når du hele tiden presser kroppen til det yderste for at blive den bedste, er det uundgåeligt, at du ikke får et par småskavanker. Hvordan du vælger at reagere på dem er derimod altafgørende for:

1. Hvor hurtigt du kommer tilbage

2. Hvor længe du holder dig skadesfri fremadrettet. 

Udover at jeg selvfølgelig vil anbefale alle at søge den rette hjælp til de fysiske skavanker (jeg vil kort skrive, hvem der har hjulpet mig nederst i dette post), så er der et mentalt aspekt der unægteligt er lige så vigtigt. Jeg vil her give mine bedste råd til, hvordan du forholder dig bedst til din situation. Rådene er baseret på egne erfaringer i forbindelse med min skulderskade, som jeg døjede med i små 10 måneder fra maj sidste år og frem.

1. Giv dig selv lov til at reagere.

Det er okay at være ked af det. Det er også okay at være sur eller frustreret. Jeg prøvede som udgangspunkt at holde de helt store frustrationsture indenfor hjemmets fire vægge, for hvis jeg kom ud med det der, havde jeg lidt lettere ved at være et normalt menneske i den virkelige verden. Når det så er sagt, har jeg stået med bævrende underkæbe og rødsprængte øjne, når jeg talte med folk om skaden, konsekvenserne eller genoptræningen. Bottom line er: du er et menneske, du har mistet noget (midlertidigt), der betyder noget for dig, så det er okay at vise det.

2. Lad være med at tænke irrationelt. 

“Jeg kommer aldrig til at lave vægtløftning igen.” Hvis jeg havde tal på, hvor mange gange jeg har tænkt den tanke… Og det var jo en mega fjollet tanke. For det kunne jeg ærlig talt ikke vide noget som helst om og i forlængelse af den kommer det næste råd:

3. Del dine problematikker op: Hvad kan du ikke påvirke, og hvad kan du påvirke? 

Din genoptræning er et godt sted at starte. Det er her du virkelig selv har mulighed for at gøre en indsats. Hvis du er dygtig her og gør dine ting, så er chancerne for, at du kommer tilbage hurtigere større. Du kan ikke ændre, at du er skadet, og du kan ikke påvirke at dine konkurrenter eller venner bliver stærkere end dig i mellemtiden, så bare lad være med at bruge for mange ressourcer på det. Lad være med at blive opgivende, men hold fokus på det arbejde du kan lave.

4. Glæd dig over de små sejre

Da jeg var aller mest ude af gamet kunne jeg ikke engang selv tage min sports BH af eller kører shampoo rundt i håret med højre hånd. Jeg kunne faktisk heller ikke træne noget. Andet end scapula push ups, som jeg kunne lave stående op ad en væg, hvilket stadig måske var liiiidt for meget belastning. Glæd dig over, at du kan gøre hverdagsting uden smerter først, og glæd dig så over hver en lille ting du kan gøre, når du begynder at kunne træne.

5. Genovervej din måde at træne på

Min træningsuge ser markant anderledes ud i dag end for halvandet år siden. Jeg træner ikke kortere tid eller mindre, men jeg træner anderledes. Jeg kører flere sæt på 70-90 % og meget færre løft omkring de 100 %. Jeg laver meget mere stabiliserings arbejde, og jeg tager smerter i kroppen alvorligt. Se på din skade, se på dit træningsprogram. Er der ting der, der burde ændres? Hvis du er i tvivl, så find en der kan hjælpe dig. Selvom du ved meget om træning, er du ikke altid den bedste til at hjælpe dig selv.

Har du spørgsmål til noget eller brug for en anbefaling, så udfyld kontaktformularen. Ellers håber jeg, at du kan bruge rådene enten i en nuværende skade eller i fremtiden!

Afslutningsvis!

En kæmpe tak til:

Josef Andersen for at finde problematikken, der kunne kickstarte mit behandlingsforløb og www.mulligan.dk! Jeg vil anbefale alle fysioterapeuter at blive uddannet i de principper.

Poul Haacker www.haacker.dk som jeg har et tæt samarbejde med. En all around good guy og hamrende kompetent som fysioterapeut og personlig træner – både for elite sportsudøveren og den almene motionist.